Hero Image

Newbornfotografie

De Newbornsessie

En dan is je baby geboren, zo klein, zo lief, zo pril. Je leven staat op z´n kop en alles draait om het kleine wondertje. Voordat je het weet is het hele prille er al weer vanaf en is je baby een “echte” baby. Het klinkt cliché, maar je zult het zelf ondervinden hoe snel het allemaal gaat. Des te meer reden om juist in die eerste weken foto’s te laten maken van je baby.

Een newbornsessie wijkt af van de andere fotosessies. De newbornsessie duurt lang, dit kan zomaar 3 tot 4 uur zijn. Niet dat we al die tijd foto’s aan het maken zijn, we proberen het vooral de baby naar de zin te maken, zodat deze zich comfortabel voelt.

De bedoeling van de newbornsessie is dat de baby rustig gaat slapen. Omdat de baby nog zo jong is, zal deze ook vaak lekker gaan slapen en zich gewillig in de typische newbornhoudingen laten leggen. Tijdens de sessie is de baby voornamelijk naakt of in luier, maar wordt vanzelfsprekend discreet vastgelegd. De veiligheid van de baby is een belangrijk punt. Ik doe niet alle poses die je misschien op Internet gezien hebt, veiligheid staat altijd voorop.

Het is belangrijk dat het tijdens de newbornsessie lekker warm en comfortabel voor de baby is. Kleed jezelf niet te warm aan, want een comfortabele temperatuur voor een naakte baby voelt voor volwassenen als erg warm. In de studio zal de warmte vooral zijn op de plek waar we de foto’s maken. De temperatuur van de baby houden we tijdens de fotosessie goed in de gaten.

De baby slaap vaak toch iets minder vast dan normaal gesproken en het kan voorkomen dat de baby iets vaker honger zal hebben. Zeker baby’s die borstvoeding krijgen mogen ten allen tijden tussendoor gevoed worden, maar ook flessenbaby’s mogen tijdens de fotoshoot best iets extra’s. Naast voeding kan een speentje ook handig zijn. Niet iedere baby heeft een speen, maar als je baby een speen gebruikt, vergeet deze dan niet.

Ik fotografeer newbornbaby’s tot maximaal 3 weken oud (oudere newborns in overleg). De ontwikkeling van een baby gaat in een razend tempo. De flexibiliteit  van de baby wordt in de eerste weken al snel minder en ook zal de baby in de loop van de weken minder lang en vast slapen en zich meer bewust worden van zijn of haar omgeving.

Tijdens de fotosessie kan een baby poepen en plassen, schrik daar niet van, dat is normaal en gebeurt regelmatig. Wel is het handig, als de newbornsessie in de studio is, om ook voor jezelf reservekleding mee te nemen.

Als je naar de studio komt dan is er voorafgaand aan de fotosessie ook tijd en ruimte om de baby eerst uit te kleden en dan te voeden. Als het mogelijk is, voed dan je baby voor vertrek van huis. Een vol buikje en een autorit werkt vaak relaxt voor de baby.  De baby is de baas en geeft het verloop van de fotosessie aan.

Als je de newbornsessie hebt ingepland dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:
Rust: Probeer niet alleen de dag van de fotosessie maar ook de dagen om de fotosessie heen wat rust in te bouwen. Een kraamfeest de dag voor de fotosessie is geen goed plan. Je baby kan dan overprikkeld zijn en de dag nodig hebben om bij te komen. Het best is om de dag voorafgaand aan de fotosessie rustig te houden. Na de fotosessie zal je baby moe zijn en over het algemeen zijn ze de rest van de dag erg slaperig. Beter is het om geen andere afspraken in te plannen op deze dag. Ook voor de kraamvrouw kan de newbornsessie vermoeiend zijn.

Voeding: Geef je de baby borstvoeding, let dan de dagen voorafgaand aan de fotosessie extra goed op je eigen voeding. Sommige voeding staat bekend als voeding wat krampen kan veroorzaken. Of dit daadwerkelijk zo is verschilt, maar het kan geen kwaad om er rekening mee te houden.

Tijdens de newbornsessie staat de baby centraal, maar foto’s van de newbornbaby met de andere gezinsleden zijn ook zeker de moeite waard. In de studio werk ik met studiolampen, daar hebben we altijd voldoende licht. Ook foto’s van de baby met een ouder broertje en/of zusje zijn leuk. Ik zal dat zeker proberen. Echter verwacht niet teveel van dreumesen en peuters. Wat oudere peuters en grotere kinderen zullen vaak wel doen wat we van ze vragen. Kleinere peuters en dreumesen is een ander verhaal. Probeer niet teveel druk te leggen op je “grote” kind. Zij maken vaak al een heftige periode door en hebben een soort van allergie voor dingen “moeten”. Hoe rustiger het verloopt, hoe groter de kans op slagen. Met kleinere grote broers en zussen zijn niet alle poses mogelijk omdat veiligheid voorop staat en we niet willen dat er ongelukken gebeuren. Het is verstandig als de vader of eventueel iemand die speciaal meekomt voor de brusje(s) het kind bezig kan houden en eventueel op pad gaat met het kind als het zelf niet op de foto hoeft. Voor de “grote” kinderen is de newbornsessie namelijk best een hele lange zit.

Het is niet toegestaan om tijdens de newbornsessie extra mensen mee te nemen naar de studio. We willen zoveel mogelijk rust creëren tijdens de fotosessie. Vader, moeder,  oma, tante et cetera om een ouder kind te vermaken is een goed idee, maar het is een goed idee als deze zich niet in dezelfde ruimte bevinden.

Het allerbelangrijkst is misschien wel dat jij als ouder relaxt bent. Dus probeer er van te genieten!